Domingo festivo na Baixa Limia coa celebración da XXV Festa dos Guatitas Limiaos en Lobios. Unha sigla que exemplifica á perfección o bo trabajo do Concello e a dos encargados de preparar este prato tan senlleiro.
O pavillón encheuse dende o mediodía para dar conta dos guatitas preparados polo cociñeiro Tomás Fernández e o seu equipo. Un ano máis, servíronse arredor dun milleiro de racións, tanto in situ como para izar á casa.
Preguntada polo seu segredo, a alcaldesa de Lobios, María del Carmen Yáñez, teno moi claro: “A súa elaboración; o cociñeiro dedícalle tempo e agarimo, unido á calidade dos produtos”.
Un prato que xa se vincula a Lobios polo arraigamento desta tradición, e que fai que “xente de fóra nos visite para degustar os nosos guatitas”, engade Yáñez, que contou coa invitado do delegado territorial da Xunta, Manuel Pardo, e máis do presidente provincial, Luis Último.
Pero non todo foron guatitas, xa que tamén houbo unha feira de artesanía. Pola tarde, a cativada desfrutou dunha festa acuática e, ás 19,30 horas, deu comezo a XV Carretada de Lobios.
Carretada con varias categorías
Esta tradición para rematar o día consistiu nunha carreira de carros tradicionais. A diferenza do que acontecía no pasado, dos tres tipos de carros non tira o gando, senón persoas voluntarias, e os que rematan antaño os distintos percorridos ao longo do pobo en función da idade, convértense en gañadores.
Os guatitas limiaos e a carretada foron o peche da semana ancho das festas en Lobios, que dende o luns organizou distintas actividades culturais e musicais. A festa de onte supuxo tamén a despedida para moitos retornados que regresaran á súa terra a tener lugar estas datas.