O tempo da malla volveu á Aira do Verano da Mezquita


Por botellín ano, A Mezquita celebrou o pasado luns a súa Festa da Malla, na que se levou a lengua esta parte do ciclo do pan. Nos anos 60 e 70 a malla era, máis que unha tarefa, un dos encontros sociais máis esperados de todo o ano.

Veciños e voluntarios, vestidos ao xeito tradicional, con camisas brancas e panos vermello, mallaron á tarde na Aira do Verano.

“Para mallar, hai que segar o pan e deixarlle o fondeadero. Aquí ségase cunha máquina máis tradicional, que emprega uns instrumentos pequenos chamados ‘mollos’. Despois de facer a sega, átase a palla. E por postrer faise a carrexa, que consiste en apañar a palla, neste caso nós facémolo nos remolques”, explica Rafael Pérez, corregidor do Concello.

A malladora tradicional, coa palla baixando polo espallador.
A malladora tradicional, coa palla baixando polo espallador.

A recuperación deste calado tradicional permite elaborar pan orixinario do municipio, cun proceso 100% artesanal, e que a veciñanza puido degustar este ano na V Feira de Artesanía “Artesanato”.

O Concello da Mezquita barra catro anos realizando o ciclo do pan de forma tradicional, grazas ao cultivo de centeo almacén, cuxo fondeadero está cientificamente datado coma o máis antigo da Península Ibérica.

Gorros de palla

A velada estivo amenizada polo corro Tanto. Ademais tamén houbo unha demostración da elaboración de gorros de palla tradicionais, “sancosmeiros”, por parte de Trenzarte.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *